مقایسه روغن زیتون و روغن آفتابگردان : روغن زیتون و روغن آفتابگردان دو نمونه از روغن های پرکاربرد برای عموم هستند که هر دوی آنها سودمندی های زیادی برای بدن دارند. به طور کلی از روغن آفتابگردان برای سرخ کردن و تفت دادن استفاده می شود. در صورتی که شاید تصور اکثر افراد این طور باشد که روغن زیتون تنها به صورت خام و برای انواع سالادها قابل استفاده است. هر دوی این روغن ها خواص منحصر به فرد خود را دارند و گاهی انتخاب میان آنها کار سختی است. برای کسب اطلاعات بیشتر با ما همراه باشید در گرین گاردن
برای تشخیص اینکه کدام یک از این روغن ها برای بدن بهتر هستند لازم است تفاوت ها و ویژگی های تغذیه ای آنها را بررسی کنیم. در این مقاله قصد داریم تمام نکاتی را که در رابطه با این روغن ها لازم است بدانید با شما به اشتراک بگذاریم.
برای اینکه بدانیم آیا می توان روغن زیتون را جایگزین روغن آفتابگردان کرد، ابتدا باید خواص هر دو روغن را به درستی بشناسیم. روغن آفتابگردان عموما از بذر، دانه یا مغز گرفته می شود. از سایر روغن های گیاهی که استفاده ی آنها در بین مردن رایج است می توان روغن سویا، روغن ذرت، روغن کانولا و روغن نارگیل را نام برد. این روغن ها طعم خاصی نداشته و از این رو در مواد غذایی نختلف مانند نان و شیرینی ها استفاده شده تا بر بافت آنها اثر بگذارند. این روغن ها نقطه ی دود بالایی نیز دارند که کمک می کند تا مقاومت بالایی در برابر حرارت داشته باشند.
روغن زیتون در مقابل، محصولی مدیترانه ای است که از ناشی از استخراج روغن از قسمت گوشتی زیتون می باشد. روغن زیتون کاربردهای فراوانی دارد مانند استفاده در انواع سس سالاد، تفت دادن سبزیجات یا مرینیت کردن گوشت و ماهی. اما تفاوت بارز آن با سایر روغن های گیاهی در این است که از خودش طعمی در غذا باقی میگذارد. در ادامه بررسی خواهیم کرد که بهتر است کدام روغن را برای چه چیزی استفاده کنید.
افرادی که رژیم دارند یا طرفدار خوردن غذاهای سالم هستند می دانند که روغن زیتون یکی از بهترین چاشنی ها برای طعم دار کردن سالاد است. یکی از منابع عالی برای چربی طبیعی، روغن زیتون فرابکر است که مصرف آن می تواند شاخص توده ی بدنی و همچنین فشار خون را کاهش دهد. علاوه بر این باعث کاهش احتمال ابتلا به انواع سرطان ها نیز می شود. از این رو برای لذت بردن از سالادتان، کافی ست به جای تهیه کردن سس های ناسالم و گران فروشگاهی، از ترکیب روغن زیتون و سیر و آبلیمو و ادویه های دلخواه استفاده کنید.
برای خوشمزه و خوش پخت تر کردن گوشت، عموما قبل از پختن آن را برای مدتی در یک مایع چاشنی دار قرار می دهند. در این مرحله روغن ها نقشی مهم ایفا می کنند. برای خواباندن گوشت در سس، می توان از هر دو روغن استفاده کرد اما استفاده از روغن زیتون در مقایسه با روغن آفتابگردان باعث می شود که طعم خوبی به گوشت داده شود. علاوه بر طعم خوب، استفاده از روغن زیتون باعث می شود تا احتمال ابتلا به دیابت نوع ۲ نیز کمتر شود.
روغن زیتون روغنی سرشار از فایده و سلامتی است. به عنوان مثال کلم بروکلی سرخ شده در روغن زیتون و بعد از آن روغن آفتابگردان، ویتامین سی بیشتری در مقایسه با سایر روغن ها از خود آزاد می کند. روغن آفتابگردان می تواند جایگزین مناسب و مقرون به صرفه ای باشد.
نانواها و قنادها عموما از روغن آفتابگردان در پخت و پز استفاده می کنند زیرا این روغن به غذا طعمی نمی دهد و فقط بر بافت و چربی مورد نیاز آن اثر می گذارند. در صورتی که تمایل دارید روغن زیتون را جایگزین روغن آفتابگردان کنید بهتر است به خاطر داشته باشید که از مقدار کمی از آن استفاده کنید. یا می توانید مقدار مساوی از این دو روغن را با هم ترکیب کنید.
آیا می توان برای سرخ کردن های عمیق از روغن زیتون به جای روغن آفتابگردان استفاده کرد؟ روغن زیتون نقطه ی دود پایینی دارد و از این رو برای سرخ کردن طولانی مناسب نیست. از این رو بهتر است از روغن آفتابگردان برای سرخ کردن های عمیق و طولانی استفاده کرد.
تفاوت از لحاظ منبع و نوع
روغن زیتون از قسمت گوشتی میوه ی درخت زیتون استخراج شده در حالی که روغن های نباتی مانند روغن آفتابگردان از بذر، دانه یا مغز استخراج می شوند.
ترکیب چربی
روغن زیتون دارای ۱۴ درصد چربی اشباع شده و ۸۵ درصد چربی غیر اشباع است. میزان چربی های خوب در روغن زیتون زیاد است و باعث می شود تا برای ورزشکاران، افراد دارای رژیم و به طور کلی برای عموم مردم مناسب تر باشد. روغن های آفتابگردان دارای ترکیبات چربی متفاوتی هستند. اما این به این معنی نیست که روغن های آفتابگردان ناسالم هستند.
فرآوری و طعم دهی روغن ها
روغن زیتون فرابکر کمترین میزان فرآوری شدن را دارد و همین امر باعث می شود تا طعم خاص زیتون را به همراه داشته و به غذاها منتقل کند. این در حالی است که روغن های آفتابگردان تحت تاثیر فراوری های زیادی قرار می گیرند و طعمی خنثی دارند.
مواد مغذی در روغن ها
روغن زیتون سرشار از اسید اولئیک و اسید لینولئیک است. همچنین روغن زیتون فرابکر تحت تاثیر فراوری خیلی کمی قرار می گیرد و همین امر باعث شده تا ویتامین های E و K در آن حفظ شود. روغن زیتون همچنین شامل آنتی اکسیدان هایی مانند کاروتنوئید و پلی فنول است که وظیفه ی محافظت از بدن را به عهده دارند. اما روغن های آفتابگردان چربی های اشباع شده زیادی دارند و باعث می شود تا مواد مغذی آنها کمتر باشد.
اگر بخواهیم از لحاظ فنی و ساختاری به این دو روغن نگاه کنیم می توانیم بگوییم روغن زیتون نوعی روغن آفتابگردان است. زیرا روغن آفتابگردان از مغز و دانه یا قسمتی از میوه به دست می آید و زیتون هم میوه ی محسوب شده و از قسمت گوشتی آن روغن استخراج می شود.
وجه تشابه دیگر این دو روغن نقطه ی دود آنها است. این دو روغن تقریبا نقطه دود یکسانی دارند که مقداری برابر با ۲۰۵ درجه سانتیگراد است. اگر دما از این حد بالاتر برود روغن شروع به تجزیه شدن و آزاد کردن اسیدهای چرب می کند. این مواد آزاد شده بسیار مضر بوده و ممکن است باعث بیماری های قلبی و یا دیابت شوند. از این رو که نقطه دود این دو روغن مشابه است، پس می توان از روغن زیتون تصفیه شده برای سرخ کردن در دمای ملایم استفاده کرد.
فکر می کنید یک قاشق غذاخوری روغن زیتون حاوی چه موادی باشد؟ در زیر این مقادیر را به شما نشان خواهیم داد:
کالری: ۱۱۹ کیلو کالری
چربی: ۱۳٫۵ گرم
کربوهیدرات: صفر گرم
کلسیم: ۰٫۱۳۵ میلی گرم
آهن: ۰٫۰۷۶ میلی گرم
شکر: صفر گرم
پتاسیم: ۰٫۱۳۵ میلی گرم
سدیم: ۰٫۲۷ میلی گرم
فیبر: صفر گرم
پروتئین: صفر گرم
روغن زیتون همچنین دارای ریزمغذی هایی نیز می باشد. به عنوان مثال پتاسیم که برای انقباض عضلات و سلامت کلیه ها مفید است و ویتامین E که برای پوست و ایمنی بدن مفید است.
همچنین در یک قاشق روغن آفتابگردان نیز مواد زیر وجود دارد:
کالری: ۱۱۷ کیلو کالری
چربی: ۱۳٫۶ گرم
کربوهیدرات: صفر گرم
فیبر: صفر گرم
کلسیم: صفر میلی گرم
آهن: صفر میلی گرم
پتاسیم: صفر میلی گرم
سدیم: صفر میلی گرم
شکر: صفر گرم
پروتئین: صفر گرم
چربی روغن آفتابگردان و روغن زیتون تقریبا به یک اندازه است. این روغن تنها روغن گیاهی نیست که می توان از آن برای پخت و پز استفاده کرد. روغن های دیگری مانند کلزا، بادام، گلرنگ، سویا و ذرت نیز از روغن های نباتی هستند. کالری همه این روغن ها زیاد است از این رو بهتر است در مصرف آن هشیار باشید. در استفاده از روغن ها همچنین می توانید برخی از روغن ها را با هم مخلوط کرده و مصرف کنید. اما به خاطر داشته باشید که این روغن ها با هم در طعم تداخل نداشته باشند.
اگر بخواهیم یک روغن را از بین روغن زیتون و روغن آفتابگردان انتخاب کنیم باید روغن زیتون را انتخاب کنیم. چربی مفید در روغن زیتون بیشتر است و میزان فرآوری آن کمتر از روغن آفتابگردان است. از این رو مواد مغذی خود را حفظ می کند. روغن زیتون دارای خواص ضد التهابی، ضد سرطان، ضد دیابت و آنتی اکسیدانی است. علاوه بر اینها با سلامت قلب رابطه مستقیم دارد.
روغن زیتون و روغن آفتابگردان هر دو از ملزومات آشپزخانه هستند. اما از لحاظ قیمتی روغن زیتون اصلا مقرون به صرفه نیست. همچنین در برخی از غذاها نمی توان از روغن زیتون استفاده کرد زیرا طعم آن خنثی نیست. به خاطر داشته باشید برای تهیه ی سس سالاد می توانید از روغن زیتون استفاده کنید و در صورتی که طعم روغن زیتون برای شما تند است می توانید روغن گردو یا بذر کتان را جایگزین کنید.
برای مرینیت کردن مواد گوشتی، روغن زیتون انتخاب ایده آل است. اگر در حال کاهش وزن هستید و روغن آفتابگردان برای شما مناسب نیست، می توانید روغن زیتون را جایگزین آن کنید.
در مسابقه ی بین روغن زیتون و روغن آفتابگردان، روغن زیتون برنده است. این روغن دارای اسیدهای چرب مفید، ویتامین E و ویتامین K و آنتی اکسیدان است. از این روغن می توان برای تفت دادن در دمای کم و پخت و پز استفاده کرد. استفاده از روغن زیتون در سس ها و چاشنی مرینیت کردن گوشت و ماهی نیز بسیار رایج است.