حقایقی در رابطه با رنگ روغن زیتون : روغن زیتون که به طلای مایع نیز معروف است در سرتاسر جهان طرفداران خاص خود را دارد. این روغن که خاصیت های بی شماری نیز دارد در پخت و پز و یا به عنوان چاشنی غذاها و سالادها مورد استفاده قرار می گیرد. روغن زیتون ها بر اساس منطقه ای که زیتون در آن کاشته می شود، میزان غنی بودن روغن و محل پرورش در رنگ های مختلفی دیده می شوند. در رابطه با رنگ روغن زیتون و زیتون نظریه های زیادی وجود دارد. به عنوان مثال عده ای بر این عقیده اند که هر چه رنگ روغن زیتون تیره تر باشد، یعنی مرغوب تر است. گروهی دیگر هم روغن های طلایی را روغن های بهتری می دانند. در این مقاله قصد داریم در رابطه با رنگ های روغن زیتون و تاثیر آنها بر مزه و کیفیت این روغن توضیحات شفافی ارائه کنیم و باورهای غلط را از ذهن شما پاک کنیم. با ما همراه باشید در گرین گاردن
تفاوت در رنگ روغن زیتون ها رابطه ی مستقیم با دو رنگدانه به نام های کلروفیل و کارتنوئید دارد. نقش اصلی رنگدانه ی کلروفیل ایجاد سبزی و شادابی در گیاهان است. در کلروفیل ویتامین ها و آنتی اکسیدان هایی وجود دارد که برای مهار کردن سلول های سرطانی بسیار موثر هستند. در مقابل، کارتنوئیدها رنگدانه هایی هستند که علاوه بر گیاهان در جلبک ها و باکتری هایی که عمل فتوسنتز انجام می دهند نیز وجود دارند. این رنگدانه ها باعث ایجاد رنگ های قرمز و نارنجی در سبزیجات و گیاهان و میوه ها هستند. کلروفیل و کارتنوئید هر دو برای بدن انسان بسیار مفید هستند. تفاوت در طیف رنگ روغن زیتون ها نیز به این دو عامل بستگی دارد. وقتی زیتون ها زود برداشت شوند کلروفیل در آنها سفت تر بوده و روغن زیتون تیره تر خواهد شد. علاوه بر این رنگدانه هایی که بر روی گوشت زیتون وجود دارند نیز بر رنگ روغن زیتون اثر می گذارند.
این که یک روغن زیتون سبز تیره یا زرد طلایی باشد نمی تواند به تنهایی بیانگر خوب بودن روغن زیتون باشند. این باور غلط که تنها روغن زیتون هایی با رنگ سبز تیره درجه یک هستند، باور نادرستی است و متاسفانه باعث شده تا برخی شرکت ها و افراد سودجو از این باور غلط در بین مردم سو استفاده کنند. روغن زیتون باید با مزه اش قضاوت شود. اگر چه که رنگ آن نیز می تواند در تشخیص کیفیت کمک کننده باشد. می توان این طور گفت که روغن هایی که رنگ سبزتری دارند گیاهی تر بوده و روغن زیتون های زرد و طلایی مزه ای تندتر و قوی تر دارند.
پس به خاطر داشته باشید که رنگ روغن زیتون تنها فاکتور برای تشخیص کیفیت آن نیست. افراد ماهر برای تشخیص کیفیت روغن زیتون روش جالبی دارند. به این صورت که برای چشیدن مزه ی روغن زیتون از یک لیوان آبی استفاده می کنند تا نتوانند رنگ روغن زیتون داخل آن را تشخیص دهند. در این حالت قضاوتی که از روغن زیتون ارائه می دهند تنها به مزه ی آن برمیگردد.
بازه ی زمانی رسیدن میوه قبل از برداشت باعث تغییر رنگ روغن زیتون می شود. وقتی زیتون ها فشرده شده و از آنها روغن گرفته می شود، رنگ روغن زیتون بر اثر گذر زمان تغییر می کند. تنها دلیل این امر نگهداری در شرایط نامناسب مانند دمای نامناسب، رطوبت و هوا است. این عوامل محیطی تاثیر به سزایی در رنگ روغن زیتون دارند. از این بهتر است روغن زیتون در محلی تاریک و یا در گنجه یا انباری به دور از نور و گرما و هوا قرار گیرد. روغن زیتونی که خراب باشد ترشیده به نظر می رسد و بوی آن شبیه بادام زمینی یا مداد شمعی خواهد شد. اگر هم آن را بچشید طعمی نزدیک به کدو حلوایی برای شما به همراه دارد. باید سریعا این نوع روغن زیتون را دور بریزید.
نگهداری روغن زیتون در مکانی تاریک و خنک به حفظ رنگ آن کمک می کند. و نور سریعا باعث تغییر آن می شود. اگر روغن زیتون را در مقابل نور در جایی قرار دهید رنگ آن به قرمز-نارنجی تغییر پیدا خواهد کرد. ترکیب شدن روغن زیتون با اکسیژن باعث نابودی کلروفیل و کارتنوئید می شود.
در هنگام خرید روغن زیتون به غیر از رنگ به چه نکته ای توجه کنیم؟
بسیاری از کارشناسان، رنگ روغن زیتون را معیار خوبی برای تشخیص کیفیت روغن زیتون در نظر نمیگیرند. برای انتخاب روغن زیتون با کیفیت آن در لیوانی فولادی یا شیشه ای تیره بچشید تا رنگ آن به چشمتان نیاید. روغن زیتونی که ارگانیک و طبیعی باشد باید بیشترین طیف مزه ای را داشته باشد. بهترین روش برای تشخیص روغن زیتون با کیفیت چشیدن طعم و مزه ی آن است. اگر پس از چشیدن روغن زیتون طعمی یکنواخت و نشاط آور را احساس کردید یعنی روغن زیتون بسیار باکیفیت است. به خاطر داشته باشید طعم روغن زیتون نباید به صورتی باشد که دهان را بزند یا تند باشد. نکته ی دیگری که باید در روی شیشه ی روغن زیتون توجه کنید تاریخ مصرف و تاریخ برداشت زیتون است. بهترین تولید کنندگان روغن زیتون تاریخ برداشت محصول را در جلوی شیشه قید می کنند که از این طریق می توان به تازه بودن یا نبودن روغن زیتون پی برد.
رنگ روغن زیتون عموما به دلیل وجود رنگدانه هایش است و این موضوع ربطی به کیفیت آن ندارد. اگر روغن زیتون با کیفیتی انتخاب کرده و در جای مناسبی از آن نگهداری کنید، تا هفته ها از روغن زیتون خوش طعم و رنگی برخوردار خواهید بود. روغن زیتون مصارف بی شماری دارد و برای بدن بسیار مفید است. از مصرف آن غافل نشوید.