انواع روغن زیتون و تفاوت های آن : روغن زیتون یک روغن گیاهی با ارزش غذایی بسیار بالا است که در سراسر جهان طرفداران بسیار زیادی دارد. این روغن که سرشار از اسیدهای چرب اشباع نشده است فواید زیادی دارد که جلوگیری از حملات قلبی، سکته ها و چاقی مفرط تنها چند نمونه از آن ها است. روغن زیتون که در پخت و پز مصارف زیادی دارد این امکان را برای سودجویان فراهم کرده است تا روغن زیتون های تقلبی را نیز در بازار عرضه کرده و در بسیاری موارد به قیمت روغن زیتون اصل در دسترس مشتری قرار می دهند. از این رو لازم است که با نحوه ی تشخیص روغن زیتون اصل از تقلبی آشنا باشید. با ما همراه باشید در گرین گاردن
روغن زیتون به دو روش سنتی و صنعتی تولید شده و در بازار عرضه می شود. در روش سنتی پس از رسیدن میوه ی زیتون، به صورت دستی میوه ها چیده می شوند و در کاسه های چوبی به قدری ضربه به آنها وارد می شود تا از خودشان روغن آزاد کنند. اما در روش های صنعتی طبیعتا این طور نیست. در این روش زیتون به وسیله ی دستگاه خرد و تبدیل به یک خمیر می شود. به این خمیر آب اضافه شده و توسط دستگاه سانتریفیوژ روغن زیتون استخراج می شود.
طبق دسته بندی جهانی انجمن روغن زیتون، روغن زیتون ها براساس ساختار و نحوه ی تولیدشان به پنج دسته تقسیم می شوند .
روغن زیتون فرابکر: که همان طور که از اسمش پیداست کاملا خالص و صد در صد طبیعی بوده و کیفیت بسیار بالایی دارد.
روغن زیتون بکر: این روغن زیتون نیز از کیفیت بسیار بالایی برخوردار است ولی میزان خلوص آن در حد بسیار کمی از روغن زیتون فرابکر کمتر است. این نوع روغن زیتون دارای ساختاری با چربی های غیر اشباع است که باهش کاهش چشمگیر چربی خون می شود. علاوه بر این از ابتلا به انواع سرطان ها و التهاب ها جلوگیری می کند. از این روغن زیتون که مزه ی بسیار خوبی هم دارد می توان در پخت و پز و انواع سالادها استفاده کرد. رنگ این روغن زیتون از سایر نمونه ها روشن تر است.
روغن زیتون لامپانت: به این روغن زیتون، روغن زیتون نفتی نیز گفته می شود و برای اموری همچون مصارف صنعتی و غیر خوراکی مورد استفاده قرار می گیرد.
روغن زیتون تصفیه شده ی بی بو: روغنی بی کیفیت است که از روغن زیتون بکر مشتق می شود.
روغن تفاله زیتون: این نوع از روغن زیتون به عنوان نامطلوب ترین نوع روغن زیتون شناخته شده است و سرطان زا نیز می باشد.
در یک کلام می توان گفت روغن زیتون فرابکر طعم واقعی زیتون را دارد. این روغن که به طلای مایع نیز معروف است تحت هیچ شرایط و تغییرات شیمیایی و حرارتی قرار نمی گیرد. این روغن زیتون طعم گس و کمی تلخ دارد و اگر مقدار کمی از آن را به تنهایی میل کنید، انتهای گلوی شما دچار سوزش می شود.
روغن زیتون بکر نیز روغنی تصفیه نشده است که در تولید آن از مواد شیمیایی استفاده نمی شود. این روغن زیتون تمام فواید روغن زیتون فرابکر را دارد تنها با این تفاوت که روغن زیتون بکر دارای درصد بیشتری اسید اولئیک در مقایسه با روغن زیتون فرابکر است. این روغن زیتون در مقایسه با روغن زیتون فرابکر رنگ کمی روشن تری دارد و میزان سوزش گلو در آن کمتر است.
این روغن زیتون ها سرشار از اسیدهای چرب غیر اشباع شده هستند که باعث کاهش کلسترول منفی خون شده و در نتیجه از بروز حملات قلبی و سکته ها جلوگیری می کنند. علاوه بر این مصرف این روغن زیتون ها برای هضم بهتر غذا و رفع مشکلات گوارشی نیز مناسب است.
نقطه دود یک ویژگی در بین انواع روغن زیتون هاست. این عبارت به معنی دمایی است که باعث تجزیه ی چربی ها و تبدیل آن به دود می شود. روغن زیتون ها، نقطه دودهای متفاوتی با هم دارند. به عنوان مثال نقطه ی دود روغن زیتون بکر و فرابکر کمتر از سایر روغن زیتون ها است. از این رو بهتر است برای پخت و پز و سرخ کردن استفاده نشود. روغن زیتونی که برای پخت و پز و سرخ کردن مناسب باشد، روغن زیتون تصفیه شده است.
روغن زیتون به علت ارزش غذایی بسیار بالا و فایده هایی که برای بدن دارد، به طور کلی در دسته ی روغن های گران قیمت قرار می گیرد. این قیمت می تواند با توجه به برند تولید کننده و نوع بسته بندی آن نیز متغیر باشد. دلایلی هم چون خشکسالی و برداشت محصول نامناسب در سال نیز می تواند باعث بالا رفتن قیمت روغن زیتون شود. نکته ای که باید در نظر داشته باشید این است که با توجه به افزایش میزان سودجویی در روغن زیتون و احتمال تقلبی بودن روغن زیتون ها، بهتر است برای تهیه ی روغن زیتون مناسب حتما به فروشگاه های آنلاین یا حضوری معتبر مراجعه کنید.