روغن زیتون و کاهش وزن برای کسب اطلاعات بیشتر با ما همراه باشید در گرین گاردن
قطعا یکی از قدیمی ترین درختان کشت شده در جهان درخت زیتون است. زیتون از 6000 سال پیش در منطقه مدیترانه که اکنون هم به دلیل استفاده از روغن زیتون در جهان معروف است ، گسترش یافته است. روغن زیتون می تواند بسته به سلیقه افراد در انواع مختلف از سبز پررنگ تا کم رنگ و با بو یا بی بو متفاوت باشد. اگر هدف استفاده از روغن زیتون در پخت وپز است می توانید از نوع سبکتر آن استفاده کنید که این نوع روغن زیتون دارای رنگی روشنتر و با طعم کلاسیک آن است که از فرآیند تصفیه مناسب به دست می آید.
امروزه در اروپا بیشتر مردم از روغن زیتون به دلیل طعم متمایز و فواید بالقوه آن و همچنین سلامتی آن برای بدن انسان، نهایت بهره را می برند. متخصصان تغذیه ، اسیدهای چرب امگا3 که نوعی چربی غیراشباع چندگانه موجود در ماهی و برخی از گیاهان است را نوعی چربی هوشمند می دانند و روغن زیتون سرشار از چربی تک (مونو چربی) هوشمند است. به گفته بسیاری از محققان و پزشکان در بسیاری از مجلات و خبرنامه های تغذیه و سلامت در اروپا چربی های تک غیر اشباع چربی های مورد نیاز شما را تشکیل می دهند و چربی های چندگانه غیر اشباع سایر بخش ها را شامل می شود.
اسیدهای چرب غیر اشباع چه ازنوع تک غیر اشباع و چه ازنوع چندگانه غیر اشباع می توانند طح کلسترول بد خون را کاهش دهند و این امر خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی را تا حد قابل توجه ای کاهش می دهد. در صورتی که شما از روغن زیتون به جای اسیدهای چرب اشباع استفاده کنید این خطرات را تا حد زیادی کاهش می دهید. بنابر گزارشات ارائه شده در انجمن قلب وعروق آمریکا ، چربی های اشباع که بیشتر در محصولات حیوانی و روغن های نخل و نارگیل موجوداند ، دلیل اصلی افزایش کلسترول بد خون است.
چربی های اشباع شده
|
چربی غیراشباع چندگانه | چربی تک غیر اشباع | |
7% | 11% | 82% | روغن فندوق |
14% | 8% | 78% | روغن زیتون |
7% | 9% | 73% | روغن بادام |
7% | 31% | 62% | روغن کانولا |
18% | 34% | 48% | روغن بادام زمینی |
این جدول درصد چربیهای تک و چندگانه غیر اشباع و چربی های اشباع را در انواع روغن نشان می دهد.
با توجه به جدول روغن زیتون روغنی است که به راحتی در دسترس است و با قیمت متناسب و دارای چربی تک غیراشباع نسبتا بالایی است .
روغن زیتون یک منبع غنی از ویتامین E است و ویتامین E به نوبه خود نقش مهمی در زیبایی پوست و مو دارد.
طبق تحقیقات سازمان غذا و داروی آمریکا ، خوردن حدود 2 قاشق غذاخوری روغن زیتون در روز ممکن است خطر ابتلا به بیماری قلبی را کاهش دهد. برای بدست آوردن این مهم ، روغن زیتون باید جایگزین مقدار مشابهی از فرآورده های با چربی اشباع در رژیم غذایی شود و در این کنار آن باید کالری مصرفی در طول روز کاهش یابد. فواید روغن زیتون برای سلامتی به بیماری های قلبی محدود نمی شود .
طبق آخرین مطالعات انجام شده از میان تمام چربی هایی که می توانیم انتخاب کنیم – به غیر از امگا3 موجود در ماهی- روغن های تک غیر اشباع کمترین احتمال ابتلا به سرطان را دارند. بسیاری از افرادی که عمر نسبتا زیادی دارند از رژیم غذایی استفاده می کنند که در آن مقدار قابل توجهی از روغن زیتون استفاده می شود. همچنین روغن زیتون از ابتلای افراد به سندروم متابولیک تا حد چشم گیری می کاهد.
همانطور که اشاره شد روغن زیتون دارای اسیدهای چرب تک غیر اشباع به نسبت بسیار زیاد است .این چربی های غیر اشباع باعث تسریع سوخت و ساز بدن و همچنین سوختن چربی های ذخیره شده در بدن می شود. در صورتی که به دنبال کاهش وزن به واسطه روغن زیتون هستید پیشنهاد می شود تا چربی های اشباع مانند چربی حیوانی را از برنامه غذایی خود حذف کنید و روغن زیتون را جایگزین کنید. یکی دیگر از خواص و مزیتهایی که روغن زیتون دارد این است که سبب کنترل اشتها می شود و این امر خود باعث کاهش کالری دریافتی افراد است.
به خاطر داشته باشید که هر روغنی حتی یک روغن سالم مثل روغن زیتون کالری بالایی دارد. مصرف زیاد و بیش از اندازه روغن زیتون چون کالری بالایی دارد نه تنها باعث لاغری و کاهش وزن نمی شود بلکه سبب ذخیره مقدار زیادی چربی در بدن می شود. درست است که روغن زیتون دارای خواص بالا و چربی های غیر اشباع است ولی جالب است بدانید که در هر قاشق غذاخوری از روغن زیتون 120کالری موجود است و اگر این روغن را سه قاشق در یک وعده مصرف کنید 360 کالری چربی وارد بدنتان کرده اید که سوزاندن آن زمانبر و دشوار است.
این تصور که می توان روغن زیتون را به عنوان یک چربی سوز به صورت بی رویه استفاده کرد کاملا اشتباه است . روغن زیتون به عنوان جایگزین در رژیم غذایی و به عنوان یک چربی سالم می تواند به کاهش وزن و لاغری شما کمک شایانی کند در صورتی که درست و به دور از افراط در کنار یک رژیم غذایی اصولی و سالم مصرف شود. در کشور ما ، در شهر رودبار انواع زیتون ، روغن زیتون و انواع صابون زیتون به راحتی برای مصرف کنندگان این محصول قابل دسترس است.
مدت زمان نگهداری روغن زیتون به نحوه نگهداری آن بستگی دارد. روغن زیتون در بدترین حالت اگر دیر برداشت شده باشد ، در شیشه شفاف و در جای گرم نگه داری شود تا 3ماه قابل استفاده است و در بهترین حالت اگر در جای خنک و دور از نور ودر شیشه تیره نگه داری شود تا سه سال قابل استفاده است. با این حال پیشنهاد می شود که روغن زیتون هر چه زودتر مصرف شود زیرا سطح آنتی اکسیدان آن پس از گذشت 12 ماه به شدت کاهش می یابد حتی اگر تحت بهترین شرایط نگه داری شود.