تفاوت روغن زیتون ساده، بکر، و فرابکر | روغن زیتون؛ بودار یا این که بی بو؟ زیتون بر پایه ی اسیدیته و اولئیک اسید آزاد مرتبهبندی میشود. بر این مبنا چندین نوع روغن زیتون وجود دارد: روغن زیتون فرابکر، روغن زیتون دیده نشده، روغن زیتون تصفیه گردیده، روغن زیتون تصفیه نشده، روغن زیتون ساده. از بین تک تک اشکال روغنهای زیتون، روغن زیتون فرابکر دارنده بیشترین خاصیت برای تن درستی می باشد.
روغن زیتون اشکال مختلفی دارااست. روغن زیتون «دیده نشده» روغن به دست آمده از میوه درخت میباشد که صرفا به نحوه مکانیکی و یا این که بقیه نحوههای فیزیکی زیر موقعیت خاص حرارتی که باعث به تغییری در ساختار تریگلیسیریدهای روغن نشود به دست می آید لذا در مقایسه با دیگر روغنها برای استحصال نیاز به شیوههای شیمیایی نداشته و به آسانی قابل هضم و سرشار از ویتامینهای A، E و D می باشد.
این روغن بو و مزه مناسب داشته و خود به یکسری دسته طبقهبندی میگردد.
تفاوت روغن زیتون ساده، بکر، و فرابکر
به جهت یکسان نبون سرانه مصرف روغن زیتون و معیار ساخت مقداری زیادی روغن زیتون تقلبی نتیجه ها از تفاله های صنعتی زیتون ادغام گردیده با پارافین خوراکی، به خواسته عدم پرداخت تعرفه و منفعت بازرگانی به طور قاچاق وارد مرزوبوم میشوند به همین برهان می بایست هنگام خرید این جنس نکاتی را گزینه دقت قرار داد.
با اعتنا به اینکه بیش تر از ۲۰۰۰ رقم زیتون در جهان موجود میباشد صرفا حدود ۱۱۰ رقم آن در کشورایران کشت می گردد و ولی گونه های زیتونی که عموم بیشتر میشناسند ۱۰ الی ۱۲ رقم از این میوه میباشد.
روغن زیتون نیز اشکال مختلفی دارااست؛ روغن زیتون «بکر» روغن به دست آمده از میوه درخت میباشد که صرفا به شیوه مکانیکی یا این که بقیه طرز های فیزیکی ذیل حالت خاص حرارتی که باعث به تغییری در ساختار تری گلیسیریدهای روغن نشود به دست میاید لذا در مقایسه با دیگر روغن ها برای استحصال نیاز به شیوه های شیمیایی نداشته و به آسانی قابل هضم و سرشار از ویتامین میباشد.
این روغن رایحه و مزه مناسب دارااست و خود به یکسری دسته طبقه بندی میگردد؛ دسته اولیه، روغن زیتون «فوق بکر» یا این که ممتاز میباشد که دارنده رایحه و مزه میوه ای و بسیار دلپذیر بوده و شایسته ترین و ماندگارترین روغن ها بهحساب میآید.
مجموعه دوم، روغن «بکر خوب» میباشد که از نگاه بو و مزه مطلوب مصرف میباشد و دربردارنده همه خاصیت و مواد پرخاصیت میوه زیتون میباشد.
دسته سوم، روغن زیتون «بکر ساده» میباشد که در کشور ایران دارای اسم و رسم به روغن” بودار ” میباشد.
نوع دیگر، روغن زیتون «تصفیه گردیده» میباشد که از تصفیه روغن زیتون دیده نشده به دست میاید و در کشور ایران دارای اسم و رسم به روغن «بی بو» میباشد. مزه و بوی این نوع روغن ذیل فرآیندهای شیمیایی تماما خنثی گردیده و مطلوب عده ای میباشد که مزه روغن زیتون بکر را دوست ندارند البته این روغن به جهت به کارگیری از فرایند تصفیه بعضا از ترکیبات اثر گذار زیتون را از دست داده و به همین ادله کیفیت آن به مراتب پایین تر از روغن های دیده نشده میباشد.
وقتی که روغن زیتون بکر روغن خوبی نباشد یعنی دارنده اسیدیته و پراکسید بالایی باشد، پروسه بی عطر کردن برای آن ایفا میگردد.
زیتون به دلیل آنکه دربردارنده ۶۰ درصد روغن میباشد درصورتیکه که داخل گونی یا این که سبد حمل و نقل در حالت نامساعد حفظ خواهد شد کمی از آب آن غیروابسته گردیده و بافت آن متلاشی میگردد. در فیض پراکسید روغن بالا می رود و وجود آب سبب هیدرولیز شدن روغن و ارتقا اسیدیته آن میگردد.
در سود روغنی که به دست میآید بایستی لزوما پروسه تصفیه و بی عطر شدن را طی نماید تا از پراکسید و اسیدیته آن کاسته خواهد شد. پروسه بی عطر کردن سبب ساز از دست رفتن خاصیت و رنگ روغن و کاهش بها و مقاومت می گردد.
بعضی برای نشان دادن معیار دقت خویش به سلامت اشخاص خانواده و میهمان، شیشه روغن زیتون را همواره سر میز خوراک نگه داشته یا این که فروشندگانی میباشند کهاین شیشه ها را پشت ویترین یا این که در قفسه ها در معرض نوروفروغ قرار میدهند، فارغ از آنکه دقت داشته باشند همگی خاصیت بهداشتی این روغن موثر را از آن میگیرند.
بر پایه ی پژوهش ها محققان ایتالیایی، نور و روشنایی موجب از میان رفتن بخش اعظمی از آنتی اکسیدان های موجود در روغن زیتون میشود. این دانشمندان در یافته اند که در روغن زیتون هایی که در ظروف شیشه ای پرنور حفظ میگردد بعداز ۱۲ ماه، بتا کاروتن تا ۴۰درصد، ویتامین E تا ۱۰۰درصد و کلروفیل تا ۳۰درصد تخریب میگردد.
به همین عامل ایجاد کنندگان روغن زیتون می بایست توجه بیشتری در گزینش نوع ظروفی که برای جابجایی این روغن به بازار در حیث میگیرند، به خرج دهند. به کارگیری از ظروف شیشه ای رنگی تا اندازه ای میتواند بازدارنده از تاثیر نور و روشنایی خواهد شد.
ظروف برای نقل و جابجایی، ظروف فلزی در دار و از روی اجبار ترکیبی میباشد تا تاثیر نور و روشنایی در آن به دست کم رسد البته حفاظت از روغن زیتون فقط به ایجاد کنندگان و فروشندگان محصور نمیشود. شاید مهمترین مرحله در حفظ این نوع روغن، بعد از خرید آن میباشد.