طرز تهیه زیتون پرورده اصل متفاوت + مراحل تهیه : زیتون پرورده که در منوی اغلب رستورانها در قسمت پیشغذاها دیده میشود که یکی از معروفترین چاشنیهای ایرانی است که در کنار غذاهای مختلف به خصوص انواع بهترین کبابهای ایرانی سرو میشود. شاید دوست داشته باشید با طرز تهیه زیتون پرورده خانگی آشنا شوید و ما این مقاله را به همین جهت نوشته ایم. پس با ما همراه باشید در گرین گاردن تا ۱۰ نکته در خصوص طرز تهیه زیتون پرورده خانگی را با هم مرور کنیم.
زیتون پرورده که معمولاً همراه همیشگی غذاهای سنتی ایرانی مانند: انواع کباب بوده از مخلوط شدن زیتون و رب انار، گردو، سبزیهای مخصوص همچون پونه، نعنا، سوسنبر، گشنیز، مرزه، چوچاق (نوعی سبزی مخصوص شمالی) و کمی روغن زیتون به دست میآید. اگر چه اصالت این پیشغذای لذیذ به خطه شمال کشور برمیگردد اما در حال حاضر در مناطق مختلف با روشهای متفاوت و مزههای متمایزی تهیه میشود؛ به این دلیل است که مواد تشکیل دهنده زیتون پروده خانگی در نقاط مختلف کشور با هم تفاوت دارد.
در این قسمت طرز تهیه زیتون پروده خانگی شمالی را ارائه میدهیم. دو روش برای تهیه زیتون پروده وجود دارد که عبارت است از:
برای درست کردن این چاشنی خوشمزه، اولین کاری که باید انجام دهید؛ ریز کردن مغزهای گردو است. بهتر است مغز گردوها را چرخ کرده تا کاملاً به حالت پودر دربیاید و روغن بیاندازد؛ سپس میتوانید زیتونهای بدون هسته را به این گردوها اضافه کرده و مواد را با هم مخلوط کنید.
توجه داشته باشید که زیتونهای استفاده شده نباید ترش یا شور باشند، اگر مزهدار هستند؛ میتوانید قبل از تهیه زیتون پرورده آنها را چند ساعت در آب بخیسانید تا طعم اضافه شده به زیتونها گرفته شود. پس از این که مطمئن شدید زیتونها طعم طبیعی دارند، آب انار یا آب نارنج را در ظرف کوچکی ریخته و سپس آن را به آرامی به مخلوط گردو و زیتون اضافه کنید.
حال برای آماده کردن سایر مواد تشکیل دهنده زیتون پرورده میبایست رب انار، روغن زیتون، سیر، سبزی خشک را به همراه آویشن، نمک و گلپر با هم مخلوط کرده و به ترکیب قبلی اضافه کنید. نکتهای که در این مرحله باید رعایت شود، خوب مخلوط شدن مواد تشکیل دهنده زیتون پرورده است؛ این مواد به گونهای باید در هم مخلوط شوند که عطر و طعم سبزی در تمام مواد زیتون پرورده نفوذ کند.
همچنین برای طعمدهی بهتر میتوانید مقداری فلفل سیاه نیز به مواد اضافه کنید. بعد از اتمام مراحل تهیه زیتون پروده خانگی، میتوانید زیتونها را در ظرفی شیشهای قرار داده و در یخچال نگهداری کنید. برای دستیابی به طعم بیشتر در زیتون پرورده اجازه دهید برای چند روز در یخچال بماند تا مواد کاملاً به بافت زیتون نفوذ کند.
روش دیگری که برای تهیه زیتون پرورده در برخی از مناطق کشور به کار گرفته میشود؛ استفاده از سرکه در مواد زیتون پرورده است. در ادامه توضیح مختصری در رابطه با نحوه تهیه این چاشنی با استفاده از سرکه ارائه خواهد شد. در طرز تهیه زیتون پرورده با سرکه به مواد زیر نیاز خواهید داشت:
در طرز تهیه زیتون پرورده با سرکه پس از اطمینان از شور نبودن زیتون، آن را به شکل حلقهای برش داده و در ظرفی بریزید. سپس سیر را کاملاً له کرده و با سبزیجات ریز شده مخلوطکنید. پس از آن، گردوها را کاملاً ریز کرده و در روغنزیتون بریزید، در این مرحله میتوان رب انار و آب انار را نیز به این مواد اضافه کرد.
در مرحله بعد باید سبزیجات خرد شده همراه با سیر و سرکه را به این مخلوط اضافه کنید و مواد را خوب هم بزنید تا طعمشان مخلوط شود. در مرحله آخر زیتونها را به این مواد اضافه کنید تا زیتون پرورده کامل شود. بهتر است قبل از مصرف این چاشنی نیز اجازه دهید کمی در یخچال باقی بماند تا مزه واقعیاش احساس شود. این روش تفاوتهای کمی با روش اصلی تهیه زیتون پرورده دارد اما مزه آن واقعاً عالی است.
برای تهیه و نگهداری زیتون پرورده خانگی نکاتی وجود دارد که پیروی از آن، موجب طعم بهتر و ماندگاری بیشتر خواهد شد:
۱- اولین نکتهای که در طرز تهیه زیتون پرورده خانگی باید در نظر گرفته شود، این است که معمولاً در زیتون پروردههای محلی که در شمال سرو میشود؛ علاوه بر نعنا، گشنیز و سایر سبزیجات، از نوعی سبزی معروف شمالی به نام چوچاق نیز استفاده خواهد شد. اگر به این سبزی دسترسی ندارید؛ جای هیچ نگران نیست زیرا ترکیب نعنا، گشنیز، آویشن، مرزه و گلپر نیز طعمی شبیه به این سبزی را دارد.
۲- از دیگر نکات مهم در تهیه زیتون پرورده خانگی که باید در نظر بگیرید این است که اگر زیتون بسیار تلخ بود؛ بهتر است قبل از پرورده کردن، آنها را بجوشانید تا تلخی آن کم شود.
۳- معمولاً رنگ زیتون پرورده نیز اهمیت دارد. اگر ترجیح میدهید رنگ زیتون پروردهای که تهیه میکنید روشن باشد باید در ترکیب آن از گردوی زیادتری استفاده کنید و اگر از مقدار بیشتری رب انار در مواد زیتون پرورده استفاده کنید، رنگ آن تیرهتر خواهد شد.
۴- بهتر است زیتون مورد استفاده برای تهیه زیتون پرورده، سبز و بیهسته باشد زیرا هسته زیتون مصرف آن را دشوار میکند. همچنین معمولاً زیتونهای ریز، مزه بهتری دارند و برای استفاده در مواد زیتون پرورده مناسبترند.
۵- از دیگر نکات مهم در تهیه زیتون پرورده استفاده از زیتون تازه است. برای این که از تازگی زیتونها مطمئن شوید، بهترین روش این است که یکی را میل کنید؛ زیتون تازه نه زیاد سفت و نه خیلی شل است.
۶- معمولاً برای حفظ بیشتر و نگهداری زیتون پرورده صنعتی از مواد نگهدارنده استفاده میشود اما زیتون پرورده خانگی زود ترش میشود. علت ترش شدن زیتون پرورده این است که مواد کمکم طعم خود را از دست میدهند. اگر زیتون را در ظرف شیشهای نگهداری کنید، ماندگاری بیشتری خواهد داشت.
۷- همچنین برای این که از سریع تلخ شدن زیتون پرورده جلوگیری شود، بهتر است از گردوی مرغوب و تازه استفاده کنید. استفاده از گردویی که تازه نباشد، نگهداری زیتون پرورده را برای شما دشوار میکند چرا که سبب تلخ شدن آن خواهد شد.
۸- از دیگر نکاتی که در ماندگاری و نگهداری زیتون پرورده اهمیت دارد؛ این است که زیتون را قبل از اضافه کردن به مواد با آب نشویید. شستن زیتون باعث میشود روغن اطراف پوست آن گرفته شده و زودتر خراب شود.
۹- سعی کنید در تهیه زیتون پرورده از رب اناری استفاده کنید که خیلی ترش یا شیرین نباشد. زیرا استفاده از طعمهای شدید باعث میشود طعم زیتون و گردو خوب حس نشود.
۱۰- توجه کنید که در برخی از دستورهای طرز تهیه زیتون پرورده، اضافه کردن پیاز پیشنهاد میشود. بهتر است این ماده را به زیتون پرورده اضافه نکنید زیرا مزه تمام چاشنی را تغییر خواهد داد.
به طور کلی مزهها، باعث نزدیک شدن افراد به یکدیگر میشود؛ هر غذا و چاشنی محلی، یادآور آداب و رسوم و سبک زندگی مردم آن منطقه است؛ زیتون پرورده نیز با طعم خاص و تازهای که دارد، یادآور هوای تازه و طبیعت بکر شمال خواهد بود. زیتون به روشهای مختلفی مصرف میشود اما زیتون پرورده یکی از لذیذترین روش مصرف زیتون است. گرانتر بودن قیمت زیتون پرورده از سایر پیشغذاها چیزی از محبوبیت آن کم نکرده به طوری که اغلب در بهترین رستورانها در کنار انواع غذاها صرف میشود.
شرط خوشمزه شدن زیتون پروده اصل رودبار یا به صورت کلی زیتون پروده خانگی، سبزی معطر آن است، سبزی معطر زیتون پرورده ترکیبی از سبزی های :
است. برای تهیه ان باید مقادیر مساوی از هر کدام از سبزی های ذکر شده را با هم در ظرفی مخلوط کرده و در مراحل تهیه زیتون پروده از آن استفاده کنید.
دو روش موجود در این اموزش گفته شده که شامل پیمانه رب انار طبیعی، گردو، زیتون بدون هسته، روغن زیتون طبیعی، آب انار یا دانه انار ترش یا رب انار، حبه سیر است . جهت آموزش کامل به ابتدای همین مقاله رجوع کنید.
برای تهیه زیتون پروده خانگی بسیار خوشمزه استفاده از سبزی های ذکر شده یا سبزی چوچاق خیلی در طعم زیتون پروده ای که تهیه میکنید تاثیر گذاری خواهد بود. توجه کنید که استفاده به تنهایی از چوچاق یا نعنا با ترکیب گلپر نیز کافی است.
برای تهیه زیتون پروده خانگی با طعم زیتون پروده رودبار، شما می توانید آن را بدون انار و حتی بدون رب انار و با استفاده از آب انار تهیه کنید به صورت کلی حداقل وجود یکی از این موارد در خوشمزه شدن زیتون پروده بسیار مهم است در شرایط نبود هیچ کدام از این موارد از آب نارنج نیز می توان استفاده کرد.
زیتون پروده را نباید به صورت طولانی مدت در دمای محیط نگه داری کرد اما در یخچال برای مدت زمان زیاد تری بدون خراب شدن خواهد ماند. زیتون پروده با توجه به مواد ترشی که در آن هست، خیلی دیر خراب می شود. گاهی در برخی از موارد در زیتون پروده پیاز استفاده می شود که باعث آب انداختن آن شده و در مدت کوتاهی بدمزه و خیلی ترش خواهد شد. بهتر است زیتون پروده را برای مدت بیش از ۸ روز نگه داری نکنید. چون طعم و مزه واقعی آن خراب خواهد شد. بهتر است مواد اولیه ان را نگه داری کرده و در شرایط لازم مجددا زیتون پروده تازه آماده کنید.
بهتر است قبل از تهیه زیتون پرورده، زیتونی که شور است را در آب گذاشته با توجه به میزان شوری زیتون از ۵ دقیقه تا چند ساعت و حتی چند روز تا درصد شوری زیتون کم شود و سپس با آن اقدام به تهیه زیتون پروده کنید. در حالتی که زیتون پروده آماده شده و شور است راهی جز اضافه کردن پیاز و همچنین اضافه کردن زیتون غیر شور و گردو به آن وجود ندارد. یعنی همه مواد غیر شور آن را بیشتر کنید تا مزه شوری آن کمتر شود.
زیتون پرورده در اصل متعلق به خطه گیلان و شمال کشور است و به صورت سنتی در آن منطقه تهیه میشود. در واقع مرکز اصلی کشت زیتون رودبار است و زیتونهای این منطقه حتی به خارج از کشور نیز صادر میشوند. زیتون در این منطقه به روشهای مختلفی استفاده شده و در بیشتر چاشنیهای محلی وجود دارد؛ به طور مثال ترشی زیتون، سالاد زیتون، زیتون شور تنها چند مورد از روشهای مختلف مصرف زیتون در این منطقه است. اصلیترین چاشنیای که از زیتون تهیه میشود زیتون پرورده خانگی است که کمی ترش و شیرین بوده و در تهیه آن از مواد مختلفی استفاده میشود.
خواص زیتون پرورده فراوان است و برای اندامهای مختلف بدن مزایای ویژهای دارد. ماده اصلی این چاشنی زیتون است که در رژیمهای سلامتی شناخته شده و از آن به عنوان مادهایی شفابخش یاد میشود. به واسطه وجود زیتون و رب انار در زیتون پرورده، این خوراک خوشمزه برای کاهش وزن مناسب است؛ چرا که زیتون موجب کاهش اشتها و سیری فرد میشود. از دیگر خواص زیتون پرورده میتوان به مزیتهای مختلف آن برای قلب و عروق بدن اشاره کرد. افزایش کلسترول در بدن موجب گرفتگی رگها و ابتلا به انواع سکته میشود؛ آنتیاکسیدانهای موجود در این چاشنی از لخته شدن خون و گرفتگی رگها جلوگیری کرده و قلب را تقویت میکند.
زیتون پرورده برای چشمها نیز مفید است زیرا مقدار زیادی ویتامین A دارد که موجب دید بهتر شده و سلامت چشم را بیمه میکند. از دیگر خواص زیتون پرورده این است که از پیری چشم جلوگیری کرده و مانع از بروز بیماریهایی مانند آب مروارید میشود. همچنین اگر به دنبال داشتن پوستی شفاف و موهایی زیبا هستید؛ مصرف این چاشنی را فراموش نکنید. آنتیاکسیدانهای موجود در زیتون و گردو از پوست نگهداری میکنند و مانع از چروکیدگی و خشکی آن بر اثر آفتاب خواهد شد. همچنین مصرف زیتون پرورده به تقویت موها و براق شدن آنها کمک میکند.
2 Comments
زیتون پرورده آماده خریدم اما طعم ترش رب انارش زیاده و من اینو دوست ندارم، ایا راهی وجود داره که این ترشی رو کم کنم؟ متشکرم
درود متاسفانه راهی نیست مگر اینکه بهش زیتون و مغز گردو اضافه کنید