تلخیزدایی و محافظت از زیتون : کاشت و رشد زیتون از گذشتههای دور در کشور ایران رایج بوده و در سالهای اخیر، ساختوساز ارقام کنسروی انجام یافته و به سبب تدبیر عموم از خاصیت بسیار میوه زیتون، علاقهمندی به کاشت این درخت باارزش زیاد گردیدهاست؛ بهگونهای که عموم راغب گردیدهاند هر جائیکه وضعیت کاشت آماده باشد؛ اعم از گلشن، باغچه، حیاط خانه، حاشیه ها زمین ها کشاورزی و هر مکان قابل قبولی مبادرت به کاشت زیتون کنند.ازآنجاکه میوه رسیده زیتون به صورت خام تلخ میباشد برای قابل مصرف شدن آن راهکارهای اکثری از جمله اضافه کردن سود وجود دارد به همین عامل بعضی میل دارند زیتون را در منزل و با شیوههای بیزیان تلخیزدایی و فارغ از به کارگیری از مواد محافظ تهیه نمایند. در این مقاله از گرین گاردن به چندین شیوه خانگی تلخیزدایی زیتون اشاره شدهاست
درون کاسه بزرگی، تختهای را برای ایجاد ارتفاع قرار میدهند. یک سبد یا این که گونی منزه را بایستی روی تخته قرار داد تا آب زیتونها از سوراخهای گونی عبور کرده و وارد لگن گردد. زیتونهای تازه جمعآوری گردیده و یا این که خریداری گردیده را به صورت کمی زیتون و کمی سنگ نمک خرد گردیده به ترتیب درون سبد یا این که گونی بایستی ریخت و اذن داد سه الی چهار روز در همان حالت بماند. بعداز آن می بایست هر روز گونی یا این که سبد را تعویض کرد تا زیتونها به خوبی ادغام شوند. آب تلخ داخل لگن را بیرون بریزید. در این نحوه، ۱۵ تا ۲۰ روز طول می کشد تا آب تلخ زیتونها بیرون گردد. اینک می بایست زیتون را با نمک پخت.
در این شیوه، زیتون و سنگ نمک خردشده را درون پیاله شیشهای میریزند. به طور تقریب یک کیلوگرم زیتون را با دو قاشق غذاخوری نمک و مقدار خیلی کم روغن زیتون ادغام مینمایند و در کاسه را میبندند. هر روز پیاله زیتون را مدتی حرکت میدهند تا زیتون آب خود را دهد. این فعالیت تا ۱۵ روز می تواند ادامه داشته باشد. این نوع زیتون تا ۱ سال خراب نمیشود و سالم میماند. درصورتیکه این نوع زیتون در بازه زمانی کمی استفاده شود اندکی مزه گس خواهد داشت به این ترتیب برای از میان بردن مزه گس، آن را برای مدت زمان بیشتری حفظ مینمایند. این نوع زیتون بایستی در طی بازه زمانی مصرف، درون آب داخل پیاله حفظ گردد و معمولا با آویشن و آب لیمو مزهدار میشود و بعداز جدا کردن هسته آن، در مرکز زیتون فلفل قرمز رنگ قرار می دهند.
دراین شیوه، زیتونها را در حالی که سبز میباشند می چینند و توسط چکش یا این که هاون روی تختهای میشکنند و آن ها را درون کاسه مملواز آب قرار می دهند. در طی بازه تهیه زیتون سبز، روزی چندین مرتبه آب آن را عوض مینمایند. حدود ۱۵-۱۰ روز طول می کشد تا مزه آن درست گردد. بعد زیتون را درون کاسه شیشهای قرار میدهند و روی آن مقدار زیادی روغن زیتون میریزند.
برای تهیه این نوع زیتون، یک عدد کاسه شیشهای با ظرفیت حدود یک و نیم لیتر مهیا مینمایند و حدود یک و نیم کیلوگرم زیتون را داخل آن میریزند. بعد از آن، حدود یک قاشق مرباخوری شکر، یک و نیم قاشق مرباخوری روغن آفتابگردان، یک قاشق سرکه و یک و نیم قاشق غذاخوری نمک اضافه مینمایند و بعداز بستن در پیاله، آن را روزمره تعدادی مرتبه حرکت می دهند.
این نوع زیتون نیاز به شش ماه فرصت دارد تا قابل به کار گیری باشد. بعد از گذشت این زمان، نخستین مرتبه که در کاسه را گشوده مینمایند رنگ زیتونها مقداری بنفش وطعم آن تلخ میباشد البته یک هفته بعد از آن تلخی آن از میان میرود.
زیتون بی نمک، نه صرفا برای بیماریهای قلب و فشارخون و کلیه بلکه برای همگی موثر میباشد و به سبب نداشتن نمک، هر شخصی براحتی می تواند آن را فارغ از محدودیت مصرف نماید.
یکیاز کارخانههای فرآوری زیتون در جهان به روشی در فرایند زیتون دست یافته است که علاوه بر عدم استعمال از مواد حفظ کننده و بازه زمانیکم فرآوری، مهمترین مزیت آن بینمک بودن فرآورده میباشد. معمولا برای فرآوری ساده زیتون در کارخانجات و کارگاهها، سه تا شش ماه فرصت موردنیاز میباشد ولی با شیوه تازه این کارگاه بازه زمانی مراقبت و رسیدن زیتون به شش ساعت کاهش مییابد. از همگی مهمتر اینکه مقدار نمک آن صفر درصد بوده و با وجود بینمک بودن به بازه زمانی ۱سال قابل محافظت میباشد و هیچگونه فساد و کپکزدگی ندارد. این نوع زیتون، بینمک و قابل محافظت برای یکسال برای اولین بار در سرزمین ترکیه تولید شدهاست و بها اقتصادی بالایی دارااست.این نوع زیتون نه تنها برای بیماریهای قلب و فشارخون و کلیه بلکه برای همگی اثر گذار میباشد و به علت نداشتن نمک، هر شخصی براحتی می تواند آن را سوای محدودیت مصرف نماید. این کارگاه در نظر دارد که قدمت محافظت فرآورده خویش را از یکسال نیز فراتر ببرد.