استفاده روغن زیتون برای سالاد ،چند نوع مختلف روغن پختوپز وجود دارد که میتوان برای سس سالاد نیز استفاده کرد. اگر بخواهیم بُعد سلامت روغن را در نظر بگیریم باید گفت که سالمترین روغنها، غنی از چربیهای چندغیراشباع، فیتوکمیکالها و اسید آلفا لینولنیک هستند.با گرین گاردن همراه باشید.
روغنهای پخت و پز حاوی چربیهای چندغیراشباع و یا تکغیراشباع بوده که هر دو چربیهای اشباعنشده و سالم برای سلامت قلب هستند. از انواع روغنهای غنی از چربی غیراشباع میتوان روغن زیتون، کانولا، بادام زمینی، آووکادو و بادام را نام برد.
روغن زیتون بیشترین میزان چربیهای غیراشباع است؛ درواقع ۷۷ درصد از کل چربیهای آن، از نوع غیراشباع است.در میان همه روغنها، روغن زیتون بیشترین توجه دانشمندان را به عنوان روغن سالم به خود جلب کرده است. چربی غیراشباع آن به کاهش فشار خون و کلسترول بد (LDL) کمک کرده و کلسترول خوب (HDL) را افزایش میدهد.
روغن زیتون همچنین حاوی فیتوکمیکالهایی است که ظاهرا به انعقاد رگهای خونی، جلوگیری از لخته شدن خون و کاهش التهاب در بدن کمک میکنند.
اگر میخواهید از روغن مایع زیتون برای سس سالاد استفاده کنید، روغن زیتون فوق بکر را انتخاب کنید. این نوع روغن، از طریق فشار سرد از زیتون گرفته میشود و برای تهیه آن از حرارت و مواد شیمیایی استفاده نمیشود. در نتیجه بیشترین میزان فیتوکمیکال و مواد مغذی را در مقایسه با دیگر انواع روغن زیتون دارد.
از دیگر روغنهای پخت و پز حوای چربیهای چرب غیراشباع میتوان روغن آفتابگردان، گلرنگ، سویا، ذرت، هسته انگور، دانه کنف، دانه کتان و گردو را نام برد. این روغنها حوای اسیدهای چرب ضروری به نام اسید لینولئیک و اسید آلفا لینولنیک(ALA) هستند. این اسیدهای چرب از این رو ضروری هستند چراکه بدن شما نمیتواند خودش به تنهایی آنها را تولید کند. به همین دلیل باید توسط رژیمهای غذایی شما تامین شوند.
مقادیر زیادی از اسید لینولئیک (اسید چرب امگا ۶) را میتوان از طریق غذاهای فرآوری شده با روغن سویا و ذرت دریافت کرد. با این حال، ما به اندازه کافی (ALA) یک اسید چرب امگا ۳ که در روغنهای کتان، گردو، روغن کانولا و دانه کنف یافت میشود و در کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی تاثیر دارند را مصرف نمیکنیم.
بعضی از روغنهای پخت و پز همچنین منابع خوبی از ویتامین E هستند، آنتی اکسیدانی که از سلولها در برابر اثرات مضر مولکولهای ناپایدار اکسیژن (رادیکال های آزاد) محافظت میکند.
بهترین روغن محتوی ویتامین E، شامل روغن زیتون، روغن بادام و روغن آووکادو است.
پیش از این گفته شد که روغنهای غنی از چربیهای تکغیراشباع، فیتوکمیکالها و اسید آلفا لینولنیک برای سس سالاد توصیه میشوند. یعنی زیتون فوق بکر، کانولا، بادامزمینی، دانه کتان، گردو، دانه کنف، آووکادو و بادام. همچنین روغن هسته انگور هم به دلیل اینکه منبع غنی از ویتامین E است نیز به فهرست روغنهای توصیه شده اضافه میشود. روغنهای کانولا و روغن بادامزمینی نیز انتخاب خوبی برای سالاد و سرخ کردن است.
روغنهای آجیلی مثل گردو، بادام، فندق و دانهکتان، طعم قویای دارند. به همین ترتیب میتوان از آنها در ترکیب با روغنهای دیگر برای سالاد استفاده کرد. یکی از ترکیبهای فوقالعاده روغنها برای سس سالاد، ترکیب سه میزان روغن زیتون فوق بکر و یک میزان روغن گردو است. عطر و طعم گردو در سالاد فوقالعاده خوب میوشد و علاوه براین منبع غنی از چربیهای تکغیراشباع و اسید آلفا لینولنیک است.