تهیه زیتون پرورده خانگی ،زیتون پرورده که در منوی اغلب رستورانها در قسمت پیشغذاها دیده میشود که یکی از معروفترین چاشنیهای ایرانی است که در کنار غذاهای مختلف به خصوص انواع بهترین کبابهای ایرانی سرو میشود. شاید دوست داشته باشید با طرز تهیه زیتون پرورده خانگی آشنا شوید.با گرین گاردن همراه باشید.
جایگاه زیتون کجاست؟
تهیه زیتون پرورده خانگی
زیتون پرورده در اصل متعلق به خطه گیلان و شمال کشور است و به صورت سنتی در آن منطقه تهیه میشود. در واقع مرکز اصلی کشت زیتون رودبار است و زیتونهای این منطقه حتی به خارج از کشور نیز صادر میشوند. زیتون در این منطقه به روشهای مختلفی استفاده شده و در بیشتر چاشنیهای محلی وجود دارد؛ به طور مثال ترشی زیتون، سالاد زیتون، زیتون شور تنها چند مورد از روشهای مختلف مصرف زیتون در این منطقه است. اصلیترین چاشنیای که از زیتون تهیه میشود زیتون پرورده خانگی است که کمی ترش و شیرین بوده و در تهیه آن از مواد مختلفی استفاده میشود.
خواص زیتون پرورده
تهیه زیتون پرورده خانگی
خواص زیتون پرورده فراوان است و برای اندامهای مختلف بدن مزایای ویژهای دارد. ماده اصلی این چاشنی زیتون است که در رژیمهای سلامتی شناخته شده و از آن به عنوان مادهایی شفابخش یاد میشود. به واسطه وجود زیتون و رب انار در زیتون پرورده، این خوراک خوشمزه برای کاهش وزن مناسب است؛ چرا که زیتون موجب کاهش اشتها و سیری فرد میشود. از دیگر خواص زیتون پرورده میتوان به مزیتهای مختلف آن برای قلب و عروق بدن اشاره کرد. افزایش کلسترول در بدن موجب گرفتگی رگها و ابتلا به انواع سکته میشود؛ آنتیاکسیدانهای موجود در این چاشنی از لخته شدن خون و گرفتگی رگها جلوگیری کرده و قلب را تقویت میکند.
زیتون پرورده برای چشمها نیز مفید است زیرا مقدار زیادی ویتامین A دارد که موجب دید بهتر شده و سلامت چشم را بیمه میکند. از دیگر خواص زیتون پرورده این است که از پیری چشم جلوگیری کرده و مانع از بروز بیماریهایی مانند آب مروارید میشود. همچنین اگر به دنبال داشتن پوستی شفاف و موهایی زیبا هستید؛ مصرف این چاشنی را فراموش نکنید. آنتیاکسیدانهای موجود در زیتون و گردو از پوست نگهداری میکنند و مانع از چروکیدگی و خشکی آن بر اثر آفتاب خواهد شد. همچنین مصرف زیتون پرورده به تقویت موها و براق شدن آنها کمک میکند.
طرز تهیه زیتون پرورده خانگی
تهیه زیتون پرورده خانگی
زیتون پرورده که معمولاً همراه همیشگی غذاهای سنتی ایرانی مانند: انواع کباب بوده از مخلوط شدن زیتون و رب انار، گردو، سبزیهای مخصوص همچون پونه، نعنا، سوسنبر، گشنیز، مرزه، چوچاق (نوعی سبزی مخصوص شمالی) و کمی روغن زیتون به دست میآید. اگر چه اصالت این پیشغذای لذیذ به خطه شمال کشور برمیگردد اما در حال حاضر در مناطق مختلف با روشهای متفاوت و مزههای متمایزی تهیه میشود؛ به این دلیل است که مواد تشکیل دهنده زیتون پروده خانگی در نقاط مختلف کشور با هم تفاوت دارد.
تهیه زیتون پرورده خانگیدر این قسمت طرز تهیه زیتون پروده خانگی شمالی را ارائه میدهیم. مواد تشکیل دهنده زیتون پرورده خانگی عبارتند از:
۱- ۲ پیمانه رب انار طبیعی
۲- حدود ۵۰۰ گرم گردوی ریز شده
۳- مقداری آویشن
۴- نیم کیلوگرم زیتون بدون هسته
۵- ۱ پیمانه روغن زیتون طبیعی
۶-نصف فنجان آب انار یا آب نارنج
۷-۱ تا ۲ قاشق غذاخوری سبزی معطر
۸- ۲ قاشق غذاخوری دانه انار ترش
۹- ۲ تا ۳ حبه سیر
۱۰-نمک و گلپر به میزان لازم
برای درست کردن این چاشنی خوشمزه، اولین کاری که باید انجام دهید؛ ریز کردن مغزهای گردو است. بهتر است مغز گردوها را چرخ کرده تا کاملاً به حالت پودر دربیاید و روغن بیاندازد؛ سپس میتوانید زیتونهای بدون هسته را به این گردوها اضافه کرده و مواد را با هم مخلوطکنید.
توجه داشته باشید که زیتونهای استفاده شده نباید ترش یا شور باشند، اگر مزهدار هستند؛ میتوانید قبل از تهیه زیتون پرورده آنها را چند ساعت در آب بخیسانید تا طعم اضافه شده به زیتونها گرفته شود. پس از این که مطمئن شدید زیتونها طعم طبیعی دارند، آب انار یا آب نارنج را در ظرف کوچکی ریخته و سپس آن را به آرامی به مخلوط گردو و زیتون اضافه کنید.
حال برای آماده کردن سایر مواد تشکیل دهنده زیتون پرورده میبایست رب انار، روغن زیتون، سیر، سبزی خشک را به همراه آویشن، نمک و گلپر با هم مخلوط کرده و به ترکیب قبلی اضافه کنید. نکتهای که در این مرحله باید رعایت شود، خوب مخلوط شدن مواد تشکیل دهنده زیتون پرورده است؛ این مواد به گونهای باید در هم مخلوط شوند که عطر و طعم سبزی در تمام مواد زیتون پرورده نفوذ کند.
تهیه زیتون پرورده خانگی
طرز تهیه زیتون پرورده با سرکه
روش دیگری که برای تهیه زیتون پرورده در برخی از مناطق کشور به کار گرفته میشود؛ استفاده از سرکه در مواد زیتون پرورده است. در ادامه توضیح مختصری در رابطه با نحوه تهیه این چاشنی با استفاده از سرکه ارائه خواهد شد. در طرز تهیه زیتون پرورده با سرکه به مواد زیر نیاز خواهید داشت:
* دو حبه بزرگ سیر
* یک پیمانه رب انار طبیعی
* یک سوم پیمانه آب انار طبیعی
* چند قاشق غذاخوری روغن زیتون
* یک پیمانه گردوی خرد شده
* یک قاشق غذاخوری سرکه
* چند قاشق غذاخوری نعنا و ترخون
* پانصد گرم زیتون بدون هسته
در مرحله بعد باید سبزیجات خرد شده همراه با سیر و سرکه را به این مخلوط اضافه کنید و مواد را خوب هم بزنید تا طعمشان مخلوط شود. در مرحله آخر زیتونها را به این مواد اضافه کنید تا زیتون پرورده کامل شود. بهتر است قبل از مصرف این چاشنی نیز اجازه دهید کمی در یخچال باقی بماند تا مزه واقعیاش احساس شود. این روش تفاوتهای کمی با روش اصلی تهیه زیتون پرورده دارد اما مزه آن واقعاً عالی است.
نکات مهم در تهیه زیتون پرورده
برای تهیه و نگهداری زیتون پرورده خانگی نکاتی وجود دارد که پیروی از آن، موجب طعم بهتر و ماندگاری بیشتر خواهد شد:
۱. اولین نکتهای که در طرز تهیه زیتون پرورده خانگی باید در نظر گرفته شود، این است که معمولاً در زیتون پروردههای محلی که در شمال سرو میشود؛ علاوه بر نعنا، گشنیز و سایر سبزیجات، از نوعی سبزی معروف شمالی به نام چوچاق نیز استفاده خواهد شد. اگر به این سبزی دسترسی ندارید؛ جای هیچ نگران نیست زیرا ترکیب نعنا، گشنیز، آویشن، مرزه و گلپر نیز طعمی شبیه به این سبزی را دارد.
۲. از دیگر نکات مهم در تهیه زیتون پرورده خانگی که باید در نظر بگیرید این است که اگر زیتون بسیار تلخ بود؛ بهتر است قبل از پرورده کردن، آنها را بجوشانید تا تلخی آن کم شود.
۳. معمولاً رنگ زیتون پرورده نیز اهمیت دارد. اگر ترجیح میدهید رنگ زیتون پروردهای که تهیه میکنید روشن باشد باید در ترکیب آن از گردوی زیادتری استفاده کنید و اگر از مقدار بیشتری رب انار در مواد زیتون پرورده استفاده کنید، رنگ آن تیرهتر خواهد شد.
۴. بهتر است زیتون مورد استفاده برای تهیه زیتون پرورده، سبز و بیهسته باشد زیرا هسته زیتون مصرف آن را دشوار میکند. همچنین معمولاً زیتونهای ریز، مزه بهتری دارند و برای استفاده در مواد زیتون پرورده مناسبترند.
۵. از دیگر نکات مهم در تهیه زیتون پرورده استفاده از زیتون تازه است. برای این که از تازگی زیتونها مطمئن شوید، بهترین روش این است که یکی را میل کنید؛ زیتون تازه نه زیاد سفت و نه خیلی شل است.
۶. معمولاً برای حفظ بیشتر و نگهداری زیتون پرورده صنعتی از مواد نگهدارنده استفاده میشود اما زیتون پرورده خانگی زود ترش میشود. علت ترش شدن زیتون پرورده این است که مواد کمکم طعم خود را از دست میدهند. اگر زیتون را در ظرف شیشهای نگهداری کنید، ماندگاری بیشتری خواهد داشت.
۷. همچنین برای این که از سریع تلخ شدن زیتون پرورده جلوگیری شود، بهتر است از گردوی مرغوب و تازه استفاده کنید. استفاده از گردویی که تازه نباشد، نگهداری زیتون پرورده را برای شما دشوار میکند چرا که سبب تلخ شدن آن خواهد شد.
۸. از دیگر نکاتی که در ماندگاری و نگهداری زیتون پرورده اهمیت دارد؛ این است که زیتون را قبل از اضافه کردن به مواد با آب نشویید. شستن زیتون باعث میشود روغن اطراف پوست آن گرفته شده و زودتر خراب شود.
۹. سعی کنید در تهیه زیتون پرورده از رب اناری استفاده کنید که خیلی ترش یا شیرین نباشد. زیرا استفاده از طعمهای شدید باعث میشود طعم زیتون و گردو خوب حس نشود.
۱۰. توجه کنید که در برخی از دستورهای طرز تهیه زیتون پرورده، اضافه کردن پیاز پیشنهاد میشود. بهتر است این ماده را به زیتون پرورده اضافه نکنید زیرا مزه تمام چاشنی را تغییر خواهد داد.